In Sporen van Wekerom komt hertog Karel van Gelre (1467-1538) regelmatig aan de orde. Hij was een bijzondere persoonlijkheid en zo'n beetje de laatste landsheer van het zelfstandig hertogdom Gelre. Hij was een tijdje eigenaar van kasteel Het Laar maar moest het weer teruggeven aan de oorspronkelijke familie. Later trouwde zijn kleindochter met een jongen uit het geslacht Van Delen van Laar.
Als je over hem leest, wil je ook de Eusebiuskerk in Arnhem bezoeken. Daar is een tentoonstelling over zijn leven en zijn betekenis voor Gelre. In 2018 werd hij uitgeroepen tot grootste Gelrenaar aller tijden. Tijdens zijn leven zal lang niet iedereen het daarmee eens zijn geweest. Zo lag hij ook voortdurend in de clinch met Jakob Kanis. Aan diens familie is ook een verhaal in Sporen van Wekerom gewijd: een van de familieleden was in het bezit van een erf en hoeve op Westerhuis.
In de Eusebiuskerk vind je zijn pas gerestaureerde en monumentale graftombe. En vanaf een pilaar kijkt hij ons aan: de 'man in het kastje', een beeld van Karel met zijn originele harnas. Het is het oudst bekende harnas in Nederland. Bezoek de Eusebiuskerk en bekijk vanaf de toren ook even het voormalige hertogdom. Je ziet zowel de Veluwe, het rijk van Nijmegen als de Achterhoek en de Liemers!
Reactie plaatsen
Reacties